Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γεώργιο Γρηγορόπουλο


Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σημερινός μου καλεσμένος στην στήλη των συνεντεύξεων ο συγγραφέας Γεώργιος Γρηγορόπουλος. Τον ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις του. Από τις εκδόσεις Ελκυστής κυκλοφορεί το νέο του βιβλίο με τίτλο ''Ελληνιστί''. Του εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν,μπορούν να το προμηθευτούν είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


                                                       Για να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής το νέο σας βιβλίο με τίτλο ‘’Ελληνιστί’’. Να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι’αυτό;

Γ.Γ. Σίγουρα δεν είναι ένα βιβλίο που θα το διαβάσεις για να περάσεις ανέμελα την ώρα σου, θα πρέπει να βρίσκεσαι σε μια ψυχολογική κατάσταση πιο ιδιαίτερη, ίσως εσωτερικής αναζήτησης, ίσως μιας ανάγκης να ανακαλύψεις νέους τρόπους προσέγγισης απέναντι στη ζωή. Σε κάθε περίπτωση, αν θες να διαβάσεις αυτό το βιβλίο, θα πρέπει να επιζητάς να καρπωθείς κάτι ή να απορρίψεις κάτι.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Τί είναι για εσάς η συγγραφή; Τί προσφέρει στην ψυχή σας;

Γ.Γ. Για μένα είναι κάτι το πολύ απλό και φυσιολογικό, όπως ακριβώς χρειάζεται το σώμα τροφή και νερό για να ζήσει, έτσι χρειάζεται και η ψυχή μου τη γραφή για να μείνει ζωντανή.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Από τί εμπνέεστε συνήθως;

Γ.Γ. Συνήθως τα ερεθίσματά μου προέρχονται είτε από τα έντονα συναισθήματα που μου δημιουργούνται λόγω κάποιας κατάστασης, είτε από την ανάγκη μου να στοχαστώ πάνω σε κρίσιμα, κατά τη γνώμη μου, φιλοσοφικά ερωτήματα που απασχολούν διαχρονικά τους ανθρώπους.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Τί θα επιθυμούσατε να συγκρατήσει το αναγνωστικό κοινό από την επαφή του με το βιβλίο σας;

Γ.Γ. Αυτό που θα με έκανε χαρούμενο θα ήταν αφού διάβαζε κάποιος αυτό το βιβλίο, έπειτα να ένιωθε καταρχάς ότι δεν έχασε τον χρόνο του και δευτερευόντως, να συγκρατούσε κάτι που θα συνείσφερε έστω στο ελάχιστο, να δει με μια άλλη οπτική τον κόσμο γύρω του, χωρίς απαραίτητα να ασπαζόταν αυτή την  οπτική.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Γιατί πρέπει να διαβάζουμε βιβλία;

Γ.Γ. Όσο περισσότερα βιβλία διαβάσει κανείς στη ζωή του, τόσους περισσότερους διαφορετικούς κόσμους θα γνωρίσει, όπως χρειάζεται ένας άνθρωπος πολλά ταξίδια για να ανοίξει τους ορίζοντές του, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να διαβάσει πολλά βιβλία για να εξερευνήσει την ψυχή του.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το βιβλίο σας που κυκλοφορεί ήδη;

Γ.Γ. Με λίγες λέξεις θα σας έλεγα πως είναι μια χρονομηχανή ή ένα σκαρί που για πανιά του έχει την ιστορία και για κωπηλάτες τα αιώνια βασανιστικά ερωτήματα που καταδυναστεύουν τους σκεπτόμενους ανθρώπους, τους ταξιδιώτες όπως τους ονομάζω. Ουσιαστικά με πρόσχημα τη δωρική στόφα του λάου μας, ανάπλασα μεταξύ μύθου και πραγματικότητας κάποιες ιστορίες για κάνω πιο βιωματικά τα καίρια ερωτήματα που διαχρονικά μας απασχολούν, συνοδευόμενα βεβαίως, να το τονίσω αυτό, από δυο δοκίμια που έχουν ένα ρόλο προστατευτικό και συνάμα απελευθερωτικό από την προστασία που θεωρητικά προσφέρουν.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; Σε ποιo λογοτεχνικό είδος θα ανήκει;

Γ.Γ. Ήδη είναι έτοιμη η δεύτερη ποιητική μου συλλογή η οποία και θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι, αυτή την περίοδο είμαι στη διαδικασία της τελικής διόρθωσης ενός αστυνομικού μυθιστορήματος που το δουλεύω περίπου 3 χρόνια και ευελπιστώ να κυκλοφορήσει τον επόμενο χρόνο.

EΡΩΤΗΣΗ 8: Σαν αναγνώστης,τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

Γ.Γ. Αγαπάω πολύ την ποίηση και φυσικά προσπαθώ να διαβάζω όσο περισσότερο γίνεται ποιητικές συλλογές γνωστών αλλά και λιγότερο γνωστών δημιουργών. Μου αρέσουν επίσης τα μυθιστορήματα κάθε είδους αρκεί να με τραβήξουν, είμαι πολύ δύσκολος σαν αναγνώστης, αν οι πρώτες σελίδες δεν με τραβήξουν, τότε μάλλον θα το αφήσω το βιβλίο στα χέρια κάποιου άλλου που θα το αξιολογήσει διαφορετικά και θα ψάξω το επόμενο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Ποιο το όραμά σας ως συγγραφέας;

Γ.Γ. Να αφήσω κάτι αξιόλογο πίσω μου. Νομίζω πως αν έστω κι ένας άνθρωπος από αυτούς που θα με έχουν διαβάσει θα κερδίσει κάτι που θα κάνει καλό στη ψυχή και στο μυαλό του, τότε δε θα είναι μάταιη όλη αυτή η προσπάθειά μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

Γ.Γ. Υπάρχει πολύ ταλέντο και το έχω διαπιστώσει ιδιοίς όμμασι σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς που συμμετείχα κατά το παρελθόν. Η γλώσσα μας από μόνη της είναι τόσο πλούσια που κατά μια έννοια σε σπρώχνει στη λογοτεχνία, το ζήτημα είναι το να δουλέψεις σωστά και να αξιοποιήσεις στο μέγιστο βαθμό το ταλέντο σου. Οι νέοι συγγραφείς ηλικιακά ή όχι, κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να γράφουν όποτε νιώθουν την ανάγκη και όχι επιτηδευμένα, να διαβάζουν μεγάλους συγγραφείς της αρεσκείας τους, ώστε να έχουν έναν φάρο που θα τους οδηγεί με σιγουριά στα πρώτα τους βήματα, εμπνέοντάς τους ταυτόχρονα και να μελετούν τη γλώσσα μας, ώστε να έχουν όλα τα εφόδια για να κτίσουν τις ιστορίες τους πάνω σε σωστά θεμέλια. 

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.
Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο: https://www.dominicamat.gr/2022/03/blog-post_44.html




Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γεώργιο Γρηγορόπουλο Συνέντευξη με τον συγγραφέα Γεώργιο Γρηγορόπουλο Reviewed by Dominica on Μαρτίου 26, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.