Μια ηρωίδα στο Σεν Κλερ (2)


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

    Επιστροφή στα αγαπημένα μου παιδικά βιβλία,έχοντας αυτήν την φορά συντροφιά το βιβλίο της αείμνηστης συγγραφέως Ένιντ Μπλάιτον,με τίτλο ''Μια ηρωίδα στο Σεν Κλερ (2)",που επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας σε μετάφραση της κυρίας Καλλιόπης Α. Σφαέλλου-Βενιζέλου. Ένα βιβλίο που χάρη στην όμορφη καί διδακτική του ιστορία αναφέρεται σε σημαντικά κοινωνικά ζητήματα βοηθώντας τα μικρά παιδιά,που θα το διαβάσουν,να αντιληφθούν την αξία της προσφοράς στο συνάνθρωπο,την ομορφιά της φιλίας,την αποδοχή,την ανιδιοτέλεια,καθώς καί να αναπτύξουν την ενσυναίσθησή τους. Ένα βιβλίο που ο κοινωνικός του προβληματισμός θα έπρεπε να αφορά κι εμάς τους ενηλίκους. Ένα βιβλίο,που αντιλαμβανόμαστε από τον αριθμό (2) που περιέχεται σε αυτόν,πως πρόκειται για την δεύτερη περιπέτεια των δίδυμων Ο'Σάλιβαν στο σχολείο τους το Σεν Κλερ.
   "Μια νέα σχολική περίοδος ξεκινά στο Σεν Κλερ και οι δίδυμες Ο’Σάλιβαν ανυπομονούν να συναντήσουν ξανά τους φίλους τους. Εδώ το ενδιαφέρον όλων των μαθητριών επικεντρώνεται στη Μάργκεριτ Φένγουορθ, γύρω από την οποία δημιουργείται εχθρικό κλίμα. Το «μαύρο πρόβατο» όμως αποδεικνύεται ένα κορίτσι με σπάνιο θάρρος που θα κερδίσει μια θέση στην καρδιά όλων." (Περίληψη οπισθοφύλλου)
    Η εφηβεία εκτός από μία μεταβατική περίοδος στη ζωή όλων των ανθρώπων,δεν παύει να συνδέεται με αρκετά σκαμπανεβάσματα στην ευαίσθητη κι εύθραυστη ψυχολογία όλων όσων την βιώνουν. Χρειάζεται υπομονή καί κατανόηση από τον οικογενειακό καί φιλικό περίγυρο. Οφείλουμε να ακούμε τους προβληματισμούς των εφήβων. Να τους/τις βοηθάμε να λύνουν τα όποια προβλήματά τους καί να εξωτερικεύουν σκέψεις καί συναισθήματα. Συνετό θα είναι να μην αφήνουμε στο περιθώριο εφήβους/ες που μοιάζουν πιο απόμακροι/ες,αυστηροί/ες ,ίσως καί κάπως απείθαρχοι/ες. Θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως δεν γνωρίζουμε πάντα το τι συμβαίνει στην ζωή ενός άλλου ανθρώπου καί κατ'επέκταση στο σπίτι που μένει,όταν κλείνουν οι πόρτες. Ας μην κρίνουμε τόσο γρήγορα κι αβίαστα. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το έχουμε ως κανόνα,όχι μόνο της δικής μας συμπεριφοράς,αλλά καί των παιδιών μας.
   Όπως έχω ξαναπεί,αγαπώ να διαβάζω τα παιδικά βιβλία της συγγραφέως γιατί οι ιστορίες τους διακρίνονται για τον ψυχαγωγικό,διδακτικό,μα καί διαχρονικό τους χαρακτήρα. Γιατί αν το καλοσκεφτούμε,τα εν λόγω βιβλία έχουν ένα πιο γεμάτο υπόβαθρο που θεωρούνται κατάλληλα ακόμα καί για εμάς τους ενηλίκους που μεγαλώνοντας,δεν χάνουμε μόνο την αθωότητά μας,αλλά ξεχνάμε καί τα σημαντικά που είχαμε μάθει ως παιδιά. Κι όλα τα παραπάνω τα βρήκα στο παρόν βιβλίο,που μου άρεσε πάρα πολύ καί το διάβασα με μία ανάσα.
    Θετικά στοιχεία βιβλίου:
- Περιεκτική καί καλογραμμένη ιστορία
- Αμεσότητα λόγου
- Απτά παραδείγματα
- Αληθοφάνεια χαρακτήρων
- Πλούσιο λεξιλόγιο καί ορθή χρήση εκφραστικών μέσων
- Κοινωνικός χαρακτήρας βιβλίου που θέτει τους σωστούς προβληματισμούς
   Ένα βιβλίο που σας προτρέπω να αναζητήσετε κι εσείς. Παράλληλα,μπορείτε να προμηθευτείτε καί το πρώτο βιβλίο της σειράς "Κολέγιο Σεν Κλερ" (κυκλοφορεί κι αυτό από τις εκδόσεις Μίνωας,όπως κι άλλα έργα της συγγραφέως) με τίτλο "Στο κολέγιο του Σεν Κλερ (1)". 
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:  ΕΝΙΝΤ ΜΠΛΑΪΤΟΝ (ENID BLYTON)

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: The O'Sullivan twins (2)

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ Α. ΣΦΑΕΛΛΟΥ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΝΩΑΣ

ΗΛΙΚΙΑ: 7-8 & 9-11 ΕΤΩΝ







   

Μια ηρωίδα στο Σεν Κλερ (2) Μια ηρωίδα στο Σεν Κλερ (2) Reviewed by Dominica on Μαρτίου 25, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.