Η ΝΟΣΟΚΟΜΑ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Δεν μπορούμε,ως αναγνωστικό κοινό,να έχουμε παράπονο από την συγγραφέα Δήμητρα Ιωάννου,αφού σε κάθε νέο της μυθιστόρημα καταφέρνει εξ αρχής να μας δελεάζει/ιντριγκάρει πάντα μέσα από έναν αλλιώτικο καί ευφυή τρόπο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει καί με το νέο της μυθιστόρημα,με τίτλο ''Η ΝΟΣΟΚΟΜΑ'',που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. 

"ΠΡΟΣΟΧΗ! ΕΙΣΕΡΧΕΣΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΑΣ ΜΕ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ!
ΕΔΩ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ!"

Δεν ξέρω για εσάς,αλλά εμένα αυτό που ακούστηκε ως πρό(σ)κληση κι όχι σαν μία προειδοποίηση ενός πιθανού κινδύνου κατά την διάρκεια της διέλευσης,-συγγνώμη λάθος μου-,της ανάγνωσης της ιστορίας του παρόντος βιβλίου. Αντιθέτως,ήταν αυτό το στοιχείο που με έκανε να θέλω να διαβάσω το βιβλίο καί να διαπιστώσω το κατά πόσο διαφέρει,ή καί όχι,από τα προγενέστερα έργα της συγγραφέως. Καί τελοσπάντων,ποια ήταν αυτή η νοσοκόμα; Τί ρόλο θα παίξει μέσα στην υπόθεση; Θα έρθει για να βοηθήσει,ή,για να ταράξει την φαινομενική γαλήνη; Καί κυρίως,γιατί εκείνη χάρισε τον τίτλο στο βιβλίο; Η αντίστροφη μέτρηση για την επίλυση του μυστηρίου είχε αρχίσει...

''Άνδρος 1960
Μια μυστηριώδης εξαφάνιση πριν από τριάντα χρόνια…
Ένας κρυφός παράνομος έρωτας…
Δύο άντρες που διεκδικούν την ίδια γυναίκα…
Δύο γυναίκες που διεκδικούν τον ίδιο άντρα…
Τρεις οικογένειες : Οι γαιοκτήμονες Δελαγραμμάτικα, οι εφοπλιστές Γαλανοί και οι αξιοπρεπείς Βαλμάδες. Απρόσμενο επίκεντρο όλων η δεσποινίς Κατερίνα Συμεωνίδη. Η νοσοκόμα που καταφθάνει στην Άνδρο, παθαίνει εμμονή με την εξαφάνιση της Φλωρέζας Δελαγραμμάτικα, σκαλίζει το μυστήριο και καταφέρνει να αναστατώσει όλο το νησί. Η ηρεμία διαλύεται, τα στόματα ανοίγουν και το παρελθόν ξυπνά βίαια και απειλεί, βάζοντας στο μάτι τη νοσοκόμα!" (Περίληψη οπισθοφύλλο)

Διαβάζοντας το βιβλίο μία ευχάριστη έκπληξη με περίμενε. Η συγγραφέας δεν επιλέγει να κάτσει πάνω στις αναπαυτικές δάφνες,-που επάξια της έχουν αποδοθεί καί κατακτηθεί από την ίδια-,αλλά κάνει μία (ποιητική αδεία) λογοτεχνική στροφή καί μας προσφέρει ένα μυθιστόρημα που διαφέρει παντελώς από εκείνα που μας έχει συνηθίσει μέχρι σήμερα. Από την ''εισοδό'' μας στον κόσμο των ηρώων καί των ηρωϊδων έως καί τον επίλογο,οι ανατροπές,η εμφάνιση προσώπων σε καίρια σημεία,η ακατάπαυστη ροή,η έντονη αίσθηση μυστηρίου καί αγωνία,η εξέλιξη όλων των χαρακτήρων καί οι κομβικές τους παρεμβάσεις,καθώς καί τα καλά κρυμμένα κι ένοχα μυστικά που έρχονται στην επιφάνεια προκαλώντας αναταραχή συνθέτουν όλο το σκηνικό του βιβλίου. 

Το βιβλίο είναι άκρως καλογραμμένο καί ειδικά ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει η συγγραφέας να ''χτίσει'' όλη την υπόθεση,βοηθά να μείνει αμείωτο το ενδιαφέρον μας καί τίποτα να μην μας αποσπά την προσοχή. Πλούσιο το κείμενο από εκφραστικά μέσα,γλαφυρές εικόνες,σφοδρά κι αντιφατικά σσυναισθήματα κι εξαιρετική σκιαγράφηση των χαρακτήρων των ηρώων καί των ηρωϊδων,μας προσφέρει μία απεικόνιση της κοινωνίας της τότε εποχής καί δη των ανώτερων κοινωνικών τάξεων που οι συνθήκες που ζούσαν καί λειτουργούσαν,έφερναν σε ρήξη το κατά τ'άλλα προσεγμένο ''φαίνεσθαι'' με το ''είναι'' που πρωταγωνιστούσε στο παρασκήνιο. Ένα βιβλίο που διαβάζεται με μία ανάσα!
Αναζητήστε το!
Καλή ανάγνωση!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ











Η ΝΟΣΟΚΟΜΑ Η ΝΟΣΟΚΟΜΑ Reviewed by Dominica on Ιανουαρίου 15, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.