Αφιέρωμα στα βιβλία ''Καρτέρι θανάτου'' & ''Πέρασμα θανάτου''


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Το στίγμα δόθηκε στο πρώτο βιβλίο...
Το καρτέρι στήθηκε στο δεύτερο...
Καί ο θάνατος,εντέλει,έκανε το πέρασμά του στο τρίτο βιβλίο....
Άν αγαπήσατε το πρώτο καί το δεύτερο βιβλίο,με τις περιπέτειες του επιθεωρητή Τζέικ Φοξ,που υπογράφει ο συγγραφέας Αλκιβιάδης Σκουλάς,η αναμονή για όσους/ες περίμεναν το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας έλαβε τέλος,οπότε σπεύστε να το αναζητήσετε. Εάν,πάλι,δεν έχετε διαβάσει κανένα απ'αυτά,ή,έχετε μείνει μόνο στο πρώτο καί θέλετε να μάθετε περισσότερα,τότε το σημερινό μίνι αφιέρωμα στα δύο βιβλία,με τίτλους ''Καρτέρι θανάτου'' & ''Πέρασμα θανάτου'',είναι για εσάς. 

Ας τα πιάσω,καλύτερα,από την αρχή. Για όσους/ες δεν έχει τύχει να διαβάσετε το πρώτο βιβλίο,με τίτλο ''Στίγμα θανάτου'',μπορείτε να πάρετε μία γεύση από την κριτική μου γι'αυτό εδώ: https://www.dominicamat.gr/2020/07/blog-post_67.html Εάν,από την άλλη,έχετε διαβάσει μόνο αυτό κι όχι τα άλλα δύο,συνεχίστε την ανάγνωση παρακάτω. Ξεκινώ με τις περιλήψεις των βιβλίων,για να σας εντάξω στο γενικότερο κλίμα.

"Καρτέρι θανάτου"

Η καταιγιστική δράση συνεχίζεται και στη δεύτερη περιπέτεια του ντετέκτιβ Τζέικ Φοξ, στο μυθιστόρημα του Αλκιβιάδη Σκουλά «Καρτέρι θανάτου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως, με τη δράση να μην περιορίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά να απλώνεται και στο Μεξικό. Όλα αρχίζουν και πάλι από το Ρόξβιλ. Οι αποκαλύψεις του κυκλώματος διαφθοράς και των αυτόκλητων τιμωρών προκάλεσαν ντόμινο εξελίξεων, με αποκορύφωμα τις αλλαγές στην ηγεσία των τοπικών Αρχών. Παρά τα αυστηρά μέτρα, η πόλη αναστατώνεται από μία νέα εγκληματική δραστηριότητα: τις εξαφανίσεις ανήλικων κοριτσιών. Ενώ οι επιθεωρητές Άλεξ Μπορκ και Ντομ Φήλιξ, υπό τον νέο αρχηγό της Αστυνομίας Μπιλ Σπένσερ, ερευνούν την υπόθεση, ο Τζέικ Φοξ έρχεται αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό και τους προσωπικούς του δαίμονες. Ο Τζέικ επισκέπτεται στη φυλακή τον μέντορά του Έρικ Χόλγκερ, με σκοπό να του εξομολογηθεί όλα όσα τον βαραίνουν. Ενώ ο Έρικ του μεταβιβάζει το Jackal Bar, για να απασχολείται και να αλλάξει τρόπο ζωής, ένα απρόσμενο τηλεφώνημα αλλάζει τα σχέδια του Τζέικ: η αγαπημένη του κινδυνεύει και χρειάζεται τη βοήθειά του. Δίχως καθυστέρηση, εγκαταλείπει το Ρόξβιλ, για να ταξιδέψει νότια, στο Μεξικό. Εκεί όπου αρχίζει το κυνηγητό με τα καρτέλ των ναρκωτικών.

"Πέρασμα θανάτου"

Ένας κύκλος βίας και εκδίκησης κλείνει στο Ρόξβιλ των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκεί απ’ όπου όλα άρχισαν. Εκεί όπου επέστρεψε από το Μεξικό ο πρώην πια ντετέκτιβ Τζέικ Φοξ, μαζί με την αγαπημένη του Κάθριν. Ενώ η σχέση τους δοκιμάζεται βουβά, θα βρεθούν πάλι αντιμέτωποι με τα καρτέλ των ναρκωτικών, αλλά και με πρόσωπα από το παρελθόν που θα εμφανιστούν για να καθορίσουν το παρόν και το μέλλον του ζευγαριού. Ο Τζέικ, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, δεν μπορεί να μείνει άπραγος. Πρέπει να κλείσει τις πληγές και να αποφύγει τις θανάσιμες ενέδρες που τους στήνουν, σε μια πορεία που αποκαλύπτει ότι η διαφθορά στο Ρόξβιλ είναι πιο βαθιά από όσο ο ίδιος νόμιζε.

Γραφική ξε-γραφική,δεν θα πάψω ποτέ,-όχι να διαρρηγνύω τα ιμάτιά μου-,αλλά να μιλάω για τα βιβλία που αγαπώ καί πιο συγκεκριμένα για συγκεκριμένες κατηγορίες βιβλίων. Σε μία εξ αυτών ανήκει καί το είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας. Κι ενώ πλέον,σπάνια επιλέγω να διαβάζω τριλογίες,ή,σειρές βιβλίων,ακόμη καί του συγκεκριμένου είδους,δεν γινόταν να μην κάνω μία (εκ των ελαχίστων) εξαίρεση αναφορικά με την παρούσα τριλογία. Οι λόγοι; Αρκετοί,ώστε να είναι πειστικοί... Θα σας απαριθμήσω κάποιους απ'αυτούς που θεωρώ πιο σημαντικούς βάσει της προσωπικής μου άποψης.

- Ο συγγραφέας Αλκιβιάδης Σκουλάς έχει μία αρκετά καλή κι εξελίξιμη πένα. Κάτι το οποίο,όχι μόνο γίνεται φανερό στον τρόπο που γράφει βιβλίο το βιβλίο,αλλά κατ'επέκταση καί στον τρόπο που χρησιμοποιεί την γλώσσα,τα εκφραστικά μέσα,το ''χτίσιμο'' καί την ορθή εξέλιξη των προσώπων της ιστορίας.

- Άν καί έχουμε ως κοινό βασικό πρωταγωνιστή τον επιθερωρητή Τζέικ Φοξ καί τα λοιπά πρόσωπα των βιβλίων παίζουν σημαντικό ρόλο στην ομαλή καί συνεχόμενη ροή των γεγονότων. Δεν δηλώνουν απλά το ''παρών''. Ούτε γεμίζουν ''χώρο'' με την παρουσία τους,για να καλύψουν πιθανά συγγραφικά ''κενά'' κι άλλες αδυναμίες του κειμένου.

- Η αληθοφάνεια στο σύνολο των προσώπων καί των σκηνών που περιγράφονται μέσα στα βιβλία.

- Τα έντονα συναισθήματα,οι ανατροπές,το μυστήριο,η αγωνία,η κινηματογραφική οπτική καί η ακατάπαυστη δράση.

- Τέλος,ο επίλογος του κάθε βιβλίου (από το πρώτο έως καί το τρίτο),όχι μόνο με έκανε να ανυπομονώ για την συνέχεια,αλλά με έκανε να θεωρώ πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο φινάλε.

Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση των βιβλίων,έχω να πω πως μου άρεσε πολύ όλη η τριλογία καί έπιασα τον εαυτό μου να νιώθει μεγαλύτερη ικανοποίηση διαβάζοντας το ένα βιβλίο μετά το άλλο. Άν καί δεν ξέρω τι μας ετοιμάζει ο συγγραφέας μελλοντικά,εγώ δηλώνω από τώρα την επιθυμία μου να διαβάσω επόμενο έργο του. Εσείς έχετε διαβάσει την παρούσα τριλογία,ή,όχι ακόμα;
Καλή ανάγνωση!

Τα τρία βιβλία:


Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λυκόφως.





Αφιέρωμα στα βιβλία ''Καρτέρι θανάτου'' & ''Πέρασμα θανάτου'' Αφιέρωμα στα βιβλία ''Καρτέρι θανάτου'' & ''Πέρασμα θανάτου'' Reviewed by Dominica on Μαρτίου 30, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.