Συνέντευξη με την ποιήτρια Ντίνα Γεωργαντοπούλου


Η ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΝΤΙΝΑ ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

Σημερινή μου καλεσμένη στην στήλη των συνεντεύξεων η ποιήτρια Ντίνα Γεωργαντοπούλου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Από τις εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορεί το βιβλίο της, με τίτλο ''Αθόρυβοι κύκλοι". Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Για όσους/ες επιθυμούν να το διαβάσουν, μπορούν να το προμηθευτούν από κάποιο βιβλιοπωλείο.


Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κυκλοφόρησε, πρόσφατα, από τις εκδόσεις Βακχικόν η νέα σας ποιητική συλλογή, με τίτλο ''Αθόρυβοι κύκλοι''. Να είναι καλοτάξιδη. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι' αυτήν;

Ν.Γ. Πρώτα απ’ όλα σας ευχαριστώ για την όμορφη συνεργασία μας. Οι Αθόρυβοι κύκλοι είναι μια ποιητική συλλογή που μιλά με την καθημερινότητα. Για την εσωτερικότητα των συναισθημάτων, πως ο καθένας αντιλαμβάνεται αυτό που τον περιβάλλει, η φωνή που δεν ακούστηκε, η μοναξιά των στιγμών που ακολούθησε μέχρι να γίνουν πάλι φωνή ή κύκλοι που στην ουσία δεν ξέρουμε αν έχουν οριστικά κλείσει ή αλλάζουν μορφή.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Τί ρόλο παίζει στην ζωή σας η συγγραφή και δη ποιητικών συλλογών;

Ν.Γ. Η ποιητικές συλλογές (μιας και μόνο με αυτό σχετίζομαι) δεν παίζουν κάποιο ιδιαίτερο ρόλο στη ζωή μου. Δεν είναι το ζητούμενο αυτό, το ζητούμενο είναι η αποτύπωση των σκέψεων στο χαρτί. Βέβαια αν αυτό που θα διαβάσει ο αναγνώστης φτάσει στη δική του ψυχή είναι μια μικρή δόση ευτυχίας πως οι σκέψεις σου έχουν ανταπόκριση.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: ''Αθόρυβοι κύκλοι'' ο τίτλος του βιβλίου. Κι αναρωτιέμαι... Τί μπορεί να συμβολίζουν αυτοί οι αθόρυβοι κύκλοι; Καί κυρίως, το γεγονός πως είναι αθόρυβοι, πόσο μας επηρεάζει αυτό ως συνθήκη;

Ν.Γ. Οι αθόρυβοι κύκλοι συμβολίζουν την ίδια τη  ζωή -με ότι αποτελείται- και τη συνέχειά της. Αθόρυβοι έγιναν γιατί έκαναν τον κύκλο τους καθώς τα δεδομένα κάθε στιγμή αλλάζουν μα κάποια από αυτά παραμένουν σταθερά και αναλλοίωτα Όμως αυτό δεν σημαίνει πως όταν βιώθηκαν δεν ήταν δυνατοί. Και ακριβώς επειδή ήταν δυνατοί οριοθέτησαν την πορεία των επόμενων.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Γιατί θα μας προτείνατε να στραφούμε προς την ανάγνωση ποιητικών συλλογών;

Ν.Γ. Γιατί η ποίηση είναι μια διαχρονική και πανανθρώπινη γλώσσα. Μας  οδηγεί στην κριτική σκέψη, στην ανίχνευση συναισθημάτων, στην ουσία της ύπαρξης και του προορισμού μας σαν έλλογα όντα. Εκφράζει την ιστορία του χρόνου που γράφτηκε, ενισχύει την ενσυναίσθηση και σύμφωνα με έρευνες επιστημών βοηθά το σώμα και το μυαλό.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Ποια η πηγή έμπνευσης των ποιημάτων σας; 

Ν.Γ. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πηγή έμπνευσης. Η κάθε στιγμή, η κάθε εικόνα, το κάθε γεγονός που επηρέασε τον ψυχικό μου κόσμο εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Σίγουρα όμως και πάνω απ΄όλα είναι ο άνθρωπος.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρώσετε την συγγραφή τους;

Ν.Γ. Χρειάστηκαν επτά χρόνια για να ολοκληρώσω την συλλογή και πιστέψτε με νιώθω πως θα χρειαζόμουν και άλλα τόσα ακόμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Τί θα επιθυμούσατε να αποκομίσουν οι αναγνώστες/στριες από την ανάγνωση των ποιημάτων σας;

Ν.Γ. Θα μου ήταν αρεστό ο κάθε αναγνώστης να βρει τη δική του αλήθεια από την ανάγνωση μιας και ο καθένας μας είναι ξεχωριστός και διαφορετικά εισπράττει το συναίσθημα. Αυτό είναι το ζητούμενο γιατί η διαφορετικότητα των ανθρώπων έχει μια κοινή συνιστώσα. Την ψυχή.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Αγαπημένο βιβλίο και συγγραφέας;

Ν.Γ. Δεν θα σας απαντήσω γιατί θα αδικήσω πολλές και πολλούς ποιητές και λογοτέχνες. Από όλους γέμισα και συνεχίζω να γεμίζω την σκέψη μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 9: Τέλος, τί να αναμένουμε, ως αναγνωστικό κοινό, στο μέλλον από την ποιήτρια Ντίνα Γεωργαντοπούλου;

Ν.Γ. Και πριν επτά χρόνια το ίδιο έλεγα και το ίδιο θα πω και τώρα. Έχω χρόνια πολλά μια συνομιλία με τον άνεμο (όπου άνεμος είναι το οτιδήποτε έχει συνομιλία μαζί μου). Εύχομαι κάποια στιγμή να τον τιθασεύσω μέσα μου πρώτα και μετά να τον κλείσω στο χαρτί...

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

Με εκτίμηση, Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

Συνέντευξη με την ποιήτρια Ντίνα Γεωργαντοπούλου Συνέντευξη με την ποιήτρια Ντίνα Γεωργαντοπούλου Reviewed by Dominica on Φεβρουαρίου 21, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.