Ο δρόμος των αυτοκρατόρων


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

''Η ελεύθερη βούληση μπορεί να κάνει τους ταπεινούς μεγάλους και να μεταμορφώσει τους αδύναμους σε δυνατούς. Όπως έναν δειλό σε ήρωα.''

Αγαπώ την ιστορία στον ίδιο βαθμό που λατρεύω την φαντασία. Κι όταν αυτές οι δύο κατηγορίες ενώνονται κάτω από το πρίσμα της λογοτεχνίας, το αποτέλεσμα μόνο εκρηκτικό μπορεί να θεωρηθεί. Μύθος καί πραγματικότητα, ιστορικά πρόσωπα μα καί πλάσματα της φαντασίας, αρχαία μυστικά, μαγεία, ξόρκια, θεοί που υπηρετούν το σκοτάδι καί δαίμονες, ιέρειες ταγμένες να υπηρετούν έναν θεό καί μάγισσες, στοιχειωμένα καί μαγεμένα δάση καί φαράγγια, καθώς καί πολεμιστές που δεν διστάζουν πουθενά καί λαχταρούν την εκδίκηση είναι μερικά από όσα θα συναντήσουμε μέσα στο πρώτο βιβλίο του συγγραφέα Δημήτρη Καριώτογλου, με τίτλο ''Ο δρόμος των αυτοκρατόρων'', το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως καί ''ανοίγει'' την τριλογία ''Τα χρονικά του φωτός και του σκότους''. Ένα βιβλίο που υπηρετεί την ηρωϊκή/ιστορική φαντασία μέσα από ένα πλαίσιο επικών διαστάσεων...

''Οι κίνδυνοι ορθώνονται στη διπλή αποστολή του ανιχνευτή Γκαρθ και του νεαρού αξιωματικού Βάλενους. Ο βασιλιάς Εκτόρους της Ίσκα Ιμπεριάνουμ, που έχει εκστρατεύσει στο κατεχόμενο Γκλόινε-Έλεντουρ, υποκινούμενος από την ερμηνεία που έδωσε η αδελφή του Μοργκίς σε μία προφητεία, τους ανέθεσε να μεταφέρουν ένα μήνυμα στον αντίπαλο ηγέτη. Ταυτόχρονα, ο Βάλενους θα προσπαθήσει να ανακαλύψει τον Βάλτο των Νεκρών, όπου πριν από δύο αιώνες χάθηκε μία λεγεώνα με επικεφαλής έναν πρόγονό του. Ο Χόργκαν, γιος του αντίπαλου ηγέτη, ενοχλημένος από τις αποφάσεις του πατέρα του, ξεκινάει ένα ταξίδι αναζήτησης απαντήσεων που πιστεύει ότι θα του δώσει η Σκοτεινή Κόρη, η οποία έχει το χάρισμα της ενόρασης. Όμως, οι μοίρες θα τον φέρουν στον δρόμο ενός παλιού του έρωτα, αλλά και ενός αιμοβόρου εχθρού." (Περίληψη οπισθοφύλλου)

Άν καί μιλάμε για ένα πρωτόλειο δείγμα γραφής, ο συγγραφέας έχει ''επενδύσει'' πάνω στην γραφή καί στην σκέψη του. Έχει έναν λόγο συγκροτημένο καί αρκετά καλά δομημένο, ο οποίος μας προσφέρει ένα κείμενο πλούσιο από πολλές απόψεις. Γνωρίζει το πότε πρέπει να δώσει έμφαση στα λόγια του καί στην περιγραφή των μαχών που θα λάβουν χώρα καί το πότε πρέπει να ''κατεβάσει'' τους τόνους, ώστε να υπάρχει μία ηρεμία στην σκέψη του αναγνωστικού κοινού. Δεν επιθυμεί να μας κουράσει, ή, να μας μπερδέψει με περιττές -ίσως καί φορτικές- λεπτομέρειες που απλώς θα γέμιζαν μερικές παραπάνω σελίδες στο κείμενό του. Από το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί έως καί το πως αποτυπώνονται οι περιγραφές όλων των σκηνών, οι ρεαλιστικοί καί γρήγοροι διάλογοι μεταξύ των προσώπων, το πάντρεμα της ιστορίας με την φαντασία έως καί την παράλληλη δράση το βιβλίο -παρά τον σχετικά μεγάλο του όγκο- διαβάζεται αδιάκοπα με τον ίδιο ζήλο από την αρχή έως καί το τέλος καί σε αυτό οφείλουμε να πούμε ένα μπράβο στον δημιουργό. 

Όπως οφείλω να αναγνωρίσω, στον συγγραφέα, το γεγονός ότι δεν μας παίρνει από το χέρι, καθοδηγώντας μας το τι να σκεφτούμε για το κάθε πρόσωπο της ιστορίας. Μας αφήνει ελεύθερους/ες να αντιληφθούμε το τι πρεσβεύουν καί το πώς η ανθρώπινη, ή, η φανταστική τους φύση τους/τις οδηγεί στις όποιες αποφάσεις καί πράξεις. Ναι, δεν μας προσφέρει αναμασημένη τροφή, λες καί δεν μπορούμε να τα κατανοήσουμε από μόνοι/ες μας, μα μας βάζει στην διαδικασία να σκεφτούμε. Ναι, το γεγονός πως δεν μας υποτιμά (εντός κι εκτός εισαγωγικών) είναι στα υπέρ του συγγραφέα. Μην ξεχνάμε πως ακόμη καί η φανταστική λογοτεχνία -καθώς καί τα παρακλάδια αυτής- κάλλιστα μπορούν να θεωρηθούν σαν μία άλλη μικρογραφία των σύγχρονων κοινωνιών καί των ανθρώπων με όλα τα πάθη, λάθη, επιθυμίες, όνειρα, σκοπούς, εμπειρίες, καλές/κακές συμπεριφορές καί συνήθειες, αλλά καί διάφορα χαρακτηριστικά.

Εν ολίγοις, μιλάμε για ένα βιβλίο που με ικανοποίησε σε αρκετά μεγάλο βαθμό, με έβαλε σε σκέψεις καί με έκανε να ανυπομονώ για την συνέχεια. Ένα βιβλίο που πιστεύω ότι αξίζει της προσοχής σας. Καί μην ξεχνάτε. Στηρίζουμε πάντα κι όσο μπορούμε τους/τις νέους/ες δημιουργούς, που όντως έχουν κάτι να πουν.
Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.






Ο δρόμος των αυτοκρατόρων Ο δρόμος των αυτοκρατόρων Reviewed by Dominica on Μαρτίου 26, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.