Η Λέξω, το αγόρι-δέντρο και ο θησαυρός του δάσους


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

ΒΙΒΛΙΟΠΡΟΤΑΣΗ

Τίτλος: Η Λέξω, το αγόρι-δέντρο και ο θησαυρός του δάσους

Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Κωστάκη

Αγαπώ την λαϊκή μας παράδοση καί ό,τι σχετίζεται με εκείνη. Θεωρώ ότι τα λαϊκά παραμύθια που προορίζονται για τα παιδιά τα διδάσκουν σπουδαία μηνύματα για την ζωή τους, πράγματα που καθώς μεγαλώνουμε τείνουμε να ξεχάσουμε. Χάρηκα, λοιπόν, ιδιαιτέρως όταν επικοινώνησε μαζί μου η συγγραφέας Αλεξάνδρα Κωστάκη, προτείνοντάς μου να διαβάσω καί να σας παρουσιάσω μέσω του blog μου το πρώτο της λαϊκό παραμύθι, με τίτλο ''Η Λέξω, το αγόρι-δέντρο και ο θησαυρός του δάσους", το οποίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9 ετών καί άνω καί κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάνοια, σε εικονογράφηση της κυρίας Βιβής Μαρκάτου.

Περιγραφή:

Η Λέξω και ο αδερφός της ο Γιωργής μένουν μόνοι μετά τη φωτιά στο δάσος, τον ξενιτεμό των γονιών τους και τον θάνατο της γιαγιάς. Μόνη παρηγοριά της Λέξως είναι η αγάπη της για τον Γιωργή και το δάσος της. Κάποτε βρίσκει έναν θησαυρό και ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή με τον Γιωργή, μη ξεχνώντας την υπόσχεση που είχε δώσει στους γονείς της: να προστατεύει και να φροντίζει πάντα τον Γιωργή. Θα γίνουν αληθινά τα όνειρά της; Και τελικά, ποιος είναι για τη Λέξω ο ακριβότερος θησαυρός;

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πώς η σοφία των παλαιότερων μεταδιδόταν στα νεότερα σε ηλικία άτομα μέσω των παραμυθιών. Άν καί έχουμε να κάνουμε με κείμενα μικρά -από άποψη όγκου- δεν παύει να είναι πλούσια από άποψη νοημάτων. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει καί το παρόν έργο. Η συγγραφέας με σεβασμό, προσοχή, αγάπη καί στοργή τόσο προς την κουλτούρα του τόπου μας, όσο καί προς το αναγνωστικό κοινό στο οποίο πρόκειται να μιλήσει, τα μεταφέρει μέσα στο βιβλίο της. Έχοντας κατά νου το πώς να αναδείξει ζητήματα όπως η αδελφική αγάπη, η αχαριστία, η ανιδιοτελής προσφορά στον συνάνθρωπο, η ομορφιά καί αξία της οικογένειας, ο ξενιτεμός, η προφύλαξη της φύσης καί του δάσους, η ζωή στην ύπαιθρο, η ύπαρξη παππούδων καί γιαγιάδων στην ζωή των παιδιών, αλλά καί η συγχώρεση, επιλέγει να χρησιμοποιήσει/εντάξει μέσα στο κείμενό της μύθους εμπνευσμένους από άλλα παραμύθια, την παρουσία καλών πριγκίπων, ανακάλυψη μεγάλων θησαυρών, καθώς καί το δίπτυχο ευχή/κατάρα καί τιμωρία. Κάτι που το πετυχαίνει στον απόλυτο βαθμό, προσφέροντάς μας ένα παραμύθι καλογραμμένο καί ευνόητο.

Στα λοιπά θετικά στοιχεία του βιβλίου συγκαταλέγονται τα εξής:
- Άμεσος καί κατανοητός λόγος συγγραφέως,
- Περιεκτική δομή κειμένου καί σύντομες προτάσεις,
- Άφθονο λεξιλόγιο,
- Εξαιρετική εικονογράφηση,
-Τέλος, η γλυκειά αίσθηση που μας αφήνει με την ολοκλήρωση της ιστορίας.

Για μένα είναι ένα από τα πιο ωραία παιδικά παραμύθια που διάβασα από την αρχή της φετινής χρονιάς καί θεωρώ ότι αξίζει μία θέση στα ράφια της βιβλιοθήκης σας.
Καλή ανάγνωση.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διάνοια.

Υ.Γ. Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε χαρούμενες δραστηριότητες για τα παιδιά.
Η Λέξω, το αγόρι-δέντρο και ο θησαυρός του δάσους Η Λέξω, το αγόρι-δέντρο και ο θησαυρός του δάσους Reviewed by Dominica on Μαΐου 19, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.