Ένας Τούρκος στο σαλόνι μου
Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)
''Ένας Τούρκος στο σαλόνι μου'' είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της συγγραφέως κυρίας Ρούλας Σαμαϊλίδου,που διάβασα καί σας παρουσιάζω σήμερα. Ένα βιβλίο που ανήκει στα κοινωνικά μυθιστορήματα αλλά η ιστορία του θα μπορούσε κάλλιστα να βασιστεί καί σε πραγματικά γεγονότα.
Ήταν η πρώτη μου γνωριμία με την γραφή της συγγραφέως καί μπορώ να σας πώ ότι μου άρεσε πάρα πολύ. Την βρήκα οικεία καί στρωτή,καθόλου βαρετή ή κουραστική με αποτέλεσμα να διαβάσω με ευχαρίστηση όλο το βιβλίο από την αρχή ως το τέλος. Εδώ,να τονίσω ότι μου άρεσαν οι ζωντανοί διάλογοι του βιβλίου που διανθίζονται τόσο από την τοπική διάλεκτο του νησιού καθώς καί την χρήση τούρκικων λέξεων ή εκφράσεων. Ταυτόχρονα οι περιγραφές είναι τόσο παραστατικές που νομίζει κάποιος ότι ζωντανεύουν όλα μπροστά του.
Η ιστορία του,όπως προείπα,θα μπορούσε να είναι καί αλήθινη. Αυτό θα μπορούσε να ισχύει γιατί αναφέρεται στις σχέσεις των Ελλήνων καί των Τούρκων που ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη καί τα παράλια της Μικράς Ασίας στις αρχές καί στα μέσα του 20ου αιώνα καί σε εκείνους που παραμένουν ακόμα αγνοούμενοι.
Μαζί με τους πρωταγωνιστές του βιβλίου θα κάνουμε ένα όμορφο ταξίδι στο παρελθόν καί θα βιώσουμε καταστάσεις,γνωστές σε εμάς μόνο από διηγήσεις ατόμων που τις έζησαν ή μέσα από τα βιβλία.
Συντροφιά με εκείνους θα ζήσουμε όμορφες κι άσχημες στιγμές. Στιγμιότυπα από την καθημερινότητά τους καί τις φιλικές διαπροσωπικές σχέσεις των ηρώων ανεξαρτήτως καταγωγής καί θρησκείας αλλά καί τα τραγικά γεγονότα της σφαγής των Ελλήνων από τους Τσέτες.
Τα συναισθήματα που θα μας γεννηθούν κατά την διάρκεια της ανάγνωσης πολλά. Από έρωτα καί χαρά μέχρι μεγάλο πόνο καί λύπη. Ακόμη καί σήμερα δεν μπορεί κανείς να καταλάβει πως γεννήθηκε αυτό το μίσος ανάμεσα σε ανθρώπους που μέχρι πρότεινος ζούσαν ειρηνικά.
Οι ήρωες του βιβλίου αρκετοί,σκιαγραφημένοι με τέτοιον τρόπο που να ταιριάζουν απόλυτα με την πλοκή του βιβλίου,θα βοηθήσουν από την μεριά τους να ξετυλιχτεί το κουβάρι της ιστορίας καί να μάθουμε το τέλος αυτής. Εδώ να σας πώ,ότι μου άρεσε πολύ η διαφοροποίηση στην σκέψη καί στην κουλτούρα του κάθε λαού χωρίς όμως το ένα να υπερισχύει του άλλου.
Καί μέσα σε όλα αυτά ο έρωτας. Άραγε μπορεί να ανθίσει καί να γίνει αποδεκτός; Θα μπορέσουν να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες καί τα κατεστημένα που υπάρχουν; Ποιές οι ''θυσίες'' καί οι υποχωρήσεις που πρέπει να γίνουν; Tελικά οι άνθρωποι έχουν την δύναμη να πολεμήσουν γι'αυτόν;
Ένα βιβλίο που υμνεί την ελευθερία του ανθρώπου καί την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ των λαών,που απαλλάσεται από τα βαριά δεσμά που κουβαλούν στις πλάτες τους για αιώνες. Γιατί πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι με ψυχή καί συναισθήματα. Κανένας δεν γεννήθηκε να μισεί τον συνάνθρωπό του ούτε να είναι ρατσιστής. Μόλις το καταλάβουν όλοι αυτό,τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο.
Δεν θα σας κουράσω παραπάνω. Θα κλείσω λοιπόν την κριτική μου λέγοντας σας την αφιέρωση της συγγραφέως στην αρχή του βιβλίου: ''Στον αγνοούμενο δεκανέα Μενέλαο Χατζόγλου ή Χατζόπουλο,για να μη χαθεί στο μαύρο και βαθύ σκοτάδι της λησμονιάς.''
Καλές σας αναγνώσεις!
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Θρονιασμένη στην πολυθρόνα της, έσερνε το βλέμμα της διερευνητικά και επίμονα από τον έναν στον άλλον με ύφος ανερμήνευτο. Το σκηνικό δεν άλλαξε και στα επόμενα λεπτά, θαρρείς και είχε κολλήσει η εικόνα σε ταινία κινηματογράφου και σε λίγο θα έπεφτε η ταμπέλα: «ΜΑΣ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ». Ακούγονταν μόνο τα δάχτυλά της να χτυπούν το ένα μετά το άλλο το μπράτσο της πολυθρόνας. Οι επισκέπτες αναδεύτηκαν στις καρέκλες τους αμήχανα. Κοίταξε ο ένας τον άλλον. Έπειτα από λίγο, επιτέλους, εκείνη άνοιξε το στόμα της: «Θα μου πείτε γιατί τόσο ενδιαφέρον για τον Μενέλαο; Ποια είναι η γυναίκα που τον αναζητά, αν υπάρχει βέβαια πραγματικά, και τι σχέση έχετε εσείς; Θέλω την αλήθεια, παρακαλώ, για να έχουμε από δω και πέρα τουλάχιστον μια ειλικρινή συνομιλία». Ψυχρολουσία. Οι ρόλοι ξαφνικά είχαν αλλάξει. Η Σοφία τους είχε στριμώξει.
Ένα μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη και στη Λήμνο της δεκαετίας του ’80, στο Αϊδίνι του ’22. Ένα εύρημα ωθεί τον Τούρκο γιατρό Τζεμάλ Γκιοκτσέν να λύσει τον γρίφο και να μάθει την αλήθεια, γιατί για εκείνον «το παρελθόν καθορίζει το παρόν». Πόσο επηρεάζει τη ζωή μας η κρίση του κόσμου;
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΡΟΥΛΑ ΣΑΜΑΪΛΙΔΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ
Ένας Τούρκος στο σαλόνι μου
Reviewed by Dominica
on
Οκτωβρίου 22, 2019
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια: