ΦΟΝΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Ανέκαθεν τα μονοπάτια μου προκαλούσαν περίεργα συναισθήματα,από δέος για το τι μπορεί να κρύβεται στο τέλος τους έως καί φόβο. Ίσως αυτό να βασίζεται καί σε διάφορες ιστορίες ή συμβάντα που τυγχαίνει να μαθαίνουμε κατά καιρούς.
   Η συγγραφέας Lone Theils γράφει στο νέο της βιβλίο με τίτλο ''Φονικό μονοπάτι'',την δεύτερη περιπέτεια της ηρωίδας Νόρα Σαν,που πρώτη φορά την γνώρισε το αναγνωστικό κοινό,στο βιβλίο ''Το θανάσιμο πέρασμα''.
    Εγώ δεν έχει τύχει να διαβάσω το πρώτο βιβλίο αλλά μπορώ να σας πώ ότι δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα στην ανάγνωση του δεύτερου. Απεναντίας,το βρήκα αρκετά καλό καί μου κράτησε ευχάριστη συντροφιά. Αυτό προφανώς οφείλεται στο γεγονός ότι η συγγραφέας αποτυπώνει την ιστορία στο χαρτί με τέτοιον τρόπο,ώστε να μην έχει κενά καί ο αναγνώστης να μπορεί να ακολουθήσει την ροή των γεγονότων. Εμένα το βιβλίο με κέρδισε από το εξώφυλλο κιόλας.
    Το βιβλίο μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετά καλογραμμένο. Η γλώσσα του είναι απλή,καθημερινή καί οι διάλογοι του ζωντανοί κι πολύ παραστατικοί. Μου άρεσε που μέσα από την απλότητα του το κείμενο,μπόρεσε να μου γεννήσει διάφορα συναισθήματα,τα οποία θεωρώ συνδεδεμένα με ένα ψυχολογικό θρίλερ. Συναισθήματα,όπως είναι η αγωνία,το σασπένς καί ο φόβος για το άγνωστο. Εδώ,οφείλω ένα μπράβο στην πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει στην μετάφραση του κειμένου.
   Η ιστορία του-κατά την άποψή μου-είναι προσιτή για τους αναγνώστες. Έχει μία αρκετή δόση αληθοφάνειας ,αφού δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει για πειράματα που γίνονται σε ανθρώπους ή σε ζώα με σκοπό την ανακάλυψη ενός φαρμάκου.
    Παράλληλα,καταπιάνεται με ένα σύγχρονο θέμα της εποχής μας,που δεν είναι άλλο από την μετανάστευση καί την εκούσια ή ακούσια προσφυγιά. Όλα αυτά πάντοτε δοσμένα με ρεαλιστικό τρόπο,απαλλαγμένα από βερμπαλισμούς,τάσεις εντυπωσιασμού ή γραφικότητες.
   Σκοπός της ιστορίας,θεωρώ πως είναι η αφύπνιση των ανθρώπων σχετικά με διάφορα ζητήματα που συμβαίνουν γύρω μας καί μας επηρεάζουν είτε σε μικρότερο είτε σε μεγαλύτερο βαθμό. Πρέπει να μάθουμε να τα αντιμετωπίζουμε καί να μην αδιαφορούμε ή να κλείνουμε τα μάτια μας.
    Μπορεί ένας άνθρωπος μόνος του,στην περίπτωση του βιβλίου η κύρια πρωταγωνίστρια Νόρα Σαν,να βάλει τα πρώτα θεμέλια για να αλλάξει αυτό; Η δημοσιογράφος σκιαγραφείται από την συγγραφέα με τρόπο ταιριαστό για την ιδίοτητα την οποία φέρει. Είναι δυναμική,μαχητική καί δεν το βάζει κάτω εύκολα μέχρι να ανακαλύψει την αλήθεια. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες του κειμένου,μένουν σε πιο χαμηλούς τόνους καί παρ'όλο που δεν εμφανίζονται πολύ μέσα στην πλοκή,είναι αλληλένδετοι καί χρήσιμοι για την εξέλιξή της.
   Δεν θα σας κουράσω παραπάνω. Μόνο θα σας προτείνω να το διαβάσετε είτε έχει πέσει καί το πρώτο βιβλίο στα χέρια σας,είτε όχι. Εγώ πάντως κάποια στιγμή θα αναζητήσω καί το πρώτο βιβλίο της σειράς.
                                                        Καλές σας αναγνώσεις!

                                                               ΠΕΡΙΛΗΨΗ 

Ο νοµπελίστας ποιητής Μανάς Ισµαήλ και η αγαπηµένη του σύ¬ζυγος Αµίνα δραπετεύουν από το Ιράν προκειµένου να ζήσουν µια ήρεµη ζωή στη Δανία µακριά από τις πολιτικές διώξεις και τις φυλακές. Στη διάρκεια του ταξιδιού τους όµως χωρίζονται και ο Μανάς καταλήγει σε έναν καταυλισµό προσφύγων χωρίς να γνωρίζει τι απέγινε η Αµίνα και χωρίς να µπορεί να επικοινωνήσει µαζί της.
Η Νόρα Σαν ενηµερώνεται ότι ο Μανάς δέχεται να της δώσει µια αποκλειστική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης και πηγαίνει στη Δανία να τον συναντήσει. Τότε µαθαίνει ότι σε αντάλλαγµα θα πρέπει να τον βοηθήσει να βρει την αγαπηµένη σύντροφο της ζωής του.
Η αναζήτηση της Αµίνα στέλνει τη Νόρα σε µυστικές πολιτείες όπου οι πρόσφυγες κρύβονται από τις αρχές και σύντοµα η παράτολµη δηµοσιογράφος γίνεται επικίνδυνη για τον ίδιο της τον εαυτό καθώς µπλέκεται σε έναν κόσµο όπου ορισµένες ζωές έχουν µικρότερη αξία από άλλες.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΥΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: LONE THEILS

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: Den bla digters kone, Lindhardt & Rinhhof,Denmark 2016

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΦΟΝΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΦΟΝΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ Reviewed by Dominica on Νοεμβρίου 22, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.