ΜΩΒ. ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΛΥΠΗΣ


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Τα τέρατα,λίγο έως πολύ,μας τρομάζουν όλους κι όλες καί μπορούν ως σκέψη καί μόνο να μας ''στοιχειώσουν'' σαν τους πιο φοβερούς εφιάλτες. Δυστυχώς,όπως έχει αποδειχθεί,τα αληθινά ''τέρατα'' κυκλοφορούν ελεύθερα παντού γύρω μας καί έχουν ανθρώπινη μορφή. Δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας πολλών συγγραφέων,που τα συναντάμε μόνο στα παραμύθια καί θα τα νικήσει ο εκάστοτε ήρωας. Γιατί απλούστατα,δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερο καί πιο άγριο θηρίο απ'τον ίδιο τον άνθρωπο.
  Τον συγγραφέα κύριο Μηνά Τσαμπάνη είχα την τύχη να τον ''γνωρίσω'' μέσα από τα δύο προηγούμενα βιβλία φαντασίας που έχει γράψει καί κατάφερε να με ''κερδίσει'' με την γραφή του. Σε συνεργασία με τον κύριο Μανώλη Κομπάνη,γράφουν από κοινού ένα διαφορετικό είδος βιβλίου από αυτά που τον έχουμε συνηθίσει. Για μένα είναι η καλύτερη συγγραφική του στιγμή έως τώρα. Ο λόγος για το βιβλίο ''ΜΩΒ. ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΛΥΠΗΣ'',το οποίο συγκαταλέγεται στα ψυχολογικά θρίλερ. Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί.
  Το μωβ χρώμα ανέκαθεν υπήρξε ένα από τα πιο αγαπημένα μου κι από μικρή είχα την απορία,γιατί το συσχετίζουν με την λύπη καί το πένθος. Αυτές οι ''ταμπέλες'' που ακολουθούν κάποια χρώματα είναι αλληλένδετες με την φύση τους,ή,τελικά εμείς οι ίδιοι/ες τις ταιριάζουμε με εκείνα;
  Η υπόθεση του βιβλίου με τράβηξε σαν μαγνήτης. Κακά τα ψέματα,η επέλαση της τεχνολογίας καί του ίντερνετ στη ζωή μας είναι σχεδόν σαρωτική. Υπάρχει παντού γύρω μας καί μοιάζει καθημερινά όλο καί πιο αναγκαία. Δεν μπορώ να αρνηθώ ότι έχει επιφέρει πολλά οφέλη καί η σωστή χρήση της από μεριάς του κοινού βοηθάει στο να καλυτερεύσουν πολλά πράγματα τριγύρω μας. Όμως,υπάρχει καί η αρνητική πλευρά. Λίγο έως πολύ όλοι κι όλες είμαστε ενήμεροι/ες σχετικά με αυτή. Ακόμη κι αν δεν έχει κάποιος/α διανοηθεί ποτέ να ασχοληθεί με το λεγόμενο ''dark web'',η ύπαρξή του είναι κοινό μυστικό. Δεν θέλω,ούτε μπορώ να φανταστώ τι μπορεί να βρεί κανείς εκεί κατά την διάρκεια της έρευνάς του.
   Επιβάλλεται όλοι οι γονείς να μιλήσουν γι'αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα στα παιδιά τους  με τον κατάλληλο τρόπο καί παραδείγματα που αρμόζουν στην ηλικία τους. Να τα ενημερώσουν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν καί να τα προφυλάξουν. Δεν πρέπει να βρεθούν σε δυσμενή θέση για να τους μιλήσουν τότε. Γιατί πολύ απλά,ίσως τότε να είναι πλέον αργά...
  Το σκοτεινό διαδίκτυο μοιάζει σαν τον ιστό της αράχνης καί οι άνθρωποι τα ανυποψίαστα θύματά της. Πάνω εκεί βασίστηκαν οι δύο συγγραφείς καί έγραψαν μία ιστορία που σκοπό έχει να αποδείξει,όπως προανέφερα στον πρόλογό μου,ότι τα τέρατα υπάρχουν κι έξω από τα βιβλία. Εδώ έχουμε μία ιστορία που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Άλλωστε,πόσες παρόμοιες ιστορίες δεν έχει τύχει να ακούσουμε καθημερινά; Από αρπαγές ανηλίκων,θύματα σεξουαλικής επίθεσης έως καί δολοφονίες; Πραγματικά αναρωτιέμαι πόση διαστροφή καί τρέλα μπορεί να υπάρχει μέσα στο ανθρώπινο μυαλό,ώστε να σκεφτεί καί να τα υλοποιήσει κάποιος/α όλα αυτά. Γι'αυτό,τα παιδιά καί τα μάτια σας! Ακόμη κι αν βρίσκονται στην εφηβεία καί θεωρούν πως τάχα μου τα ξέρουν όλα.
   Στα θετικά του βιβλίου είναι: ο σύγχρονος,οικείος λόγος,οι γρήγοροι,αληθοφανείς διάλογοι,το επιτρεπτό ωμό καί καυστικό ύφος όπου χρειάζεται,η άριστη προσέγγιση της ψυχοσύνθεσης τόσο των εφήβων,όσο καί των λοιπών ηρώων καί οι περιγραφικές εικόνες. Με μόνιμους συνοδοιπόρους μας σε αυτό το ταξίδι την αγωνία,το σασπένς,το μυστήριο καί τον τρόμο,το βιβλίο θα μας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον από την αρχή έως καί το τέλος. Ένα τέλος ανατρεπτικό καί καθόλου αναμενόμενο. Ένα τέλος που με έκανε να νιώσω ένα σφίξιμο στο στομάχι.
  Κι αν επιθυμείτε περισσότερες λεπτομέρειες για το βιβλίο,σας παραθέτω την περίληψη που κοσμεί το οπισθόφυλλό του: ''Στην πόλη του Γκριν Φολς η δεκαοχτάχρονη Μέριλιν Φογκς αποκτά πρόσβαση στο Σκοτεινό Ιστό (Dark Web), όπου γνωρίζεται με έναν άγνωστο, ο οποίος της συστήνεται ως Μωβ. Μετά τη διαδικτυακή τους συνομιλία η κοπέλα αντιλαμβάνεται ότι κάτι περίεργο συμβαίνει και αποφασίζει να διακόψει, όμως εκείνος δεν το αποδέχεται κι ένα τρομακτικό παιχνίδι γάτας και ποντικού ξεκινάει. Ένας εφιάλτης, ο οποίος θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για τη Μέριλιν όσο και για το κοντινό της περιβάλλον. Μία ανατριχιαστική ιστορία εμπνευσμένη από πασίγνωστες ιστορίες Creepy Pasta για το Dark Web στο You Tube, που σίγουρα θα σας καθηλώσει.''.
                                                       Καλές σας αναγνώσεις!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΜΗΝΑΣ ΤΣΑΜΠΑΝΗΣ & ΜΗΝΑΣ ΚΟΜΠΑΝΗΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΖΕΝΙΘ

  
ΜΩΒ. ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΛΥΠΗΣ ΜΩΒ. ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΛΥΠΗΣ Reviewed by Dominica on Ιουνίου 25, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.