ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΣΟΙ



Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

  Θεωρώ πως οι φιλικές σχέσεις που αναπτύσσουμε κατά την διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας είναι οι πιο ουσιαστικές καί καθοριστικές για όλη την μετέπειτα πορεία μας,μα καί σε μεγάλο βαθμό της διαμόρφωσης του χαρακτήρα μας. Έχουν γερές βάσεις καί μοιάζουν σταθερές στο πέρασμα των χρόνων. Τί θα ήταν αυτό που θα μπορούσε να τις κλονήσει ανεπανόρθωτα;
  Η συγγραφέας κυρία Λένα Μαντά προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό ένα νέο κοινωνικό μυθιστόρημα,με τίτλο '' ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΣΟΙ''. Τολμώ να πώ ότι στο πρώτο άκουσμα,ο νούς μου έκανε ένα συνειρμό με τους τρείς σωματοφύλακες καί τον Ντ'Αρτανιάν,μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με τρείς άσους καί μία ντάμα. Καί κάπως έτσι το παιχνίδι ξεκινά... Ποιός θα είναι ο νικητής καί ποιός ο χαμένος;
  Είναι η δεύτερη φορά που έρχομαι σε επαφή με την γραφή της συγγραφέως. Η πρώτη φορά ήταν με το βιβλίο της ''Ζωή σε πόλεμο'' καί τώρα με αυτό,που το βρήκα εκ διαμέτρου αντίθετο από εκείνο. Πρόκειται για ένα αρκετά ενδιαφέρον βιβλίο,που μου κράτησε αμείωτη την προσοχή μου. Για μένα έμοιαζε σαν μία παρτίδα πόκερ που όλοι οι συμμετέχοντες κρατούσαν καλά κρυμμένα τα χαρτιά τους,μπλόφαραν,''έπαιζαν'' με την ψυχολογία των συμπαικτών τους καί περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να φανερώσουν τους άσους που έκρυβαν καλά κρυμμένους στα μανίκια τους. Ο άσος είναι το πιο δυνατό χαρτί,από ό,τι λένε,μέχρι την στιγμή που θα έρθει μία ντάμα καί θα κάνει την ανατροπή.
  Η συγγραφέας μέσα από την σκιαγράφηση των χαρακτήρων -κυρίως των τεσσάρων πρωταγωνιστών- αλλά καί των δευτεραγωνιστών χτίζει μία ιστορία πολυεπίπεδη. Καταπιάνεται με το ζήτημα της φιλίας ανάμεσα στους άνδρες,της σχέσης ανάμεσα στα ανδρόγυνα,τον έρωτα,την πίστη,την μητρική αγάπη αλλά καί την ελπίδα. Το οξύμωρο είναι πως ενώ άλλοτε έχουμε αστυνομικά στοιχεία κι άλλοτε ερωτικά,το βιβλίο δεν ανήκει σε καμία από τις δύο κατηγορίες. Είναι κάτι εναλλακτικό. Δίνει στους αναγνώστες την δυνατότητα να σκεφτούν,ίσως καί να αναθεωρήσουν πολλά από αυτά που πίστευαν έως σήμερα.
  Ποιός είναι αυτός ο κανόνας που ορίζει πως πρέπει να είναι οι φιλίες; Από ποιά άτομα να αποτελούνται καί τί σκοπούς να έχουν; Η υπόθεση του βιβλίου αποδεικνύει ότι οι παρέες που αποτελούνται από ετερόκλητες προσωπικότητες είναι εκείνες που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο καί τίποτα δεν τις καταστρέφει. Αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός,εκτίμηση καί ειλικρίνεια ανάμεσα στα μέλη που την απαρτίζουν. Ειδικά δε,όταν αυτές γεννιούνται στην τρυφερή παιδική ηλικία. Τότε που η αθωότητα,η αγνότητα,η ανιδιοτέλεια καί το ένστικτο να ξεχωρίζουμε τον καλό από τον κακό άνθρωπο είναι πανταχού παρόντα. Δεν θέλω να είμαι απόλυτη πως μεγαλώνοντας οι φιλικές σχέσεις που συνάπτουμε είναι όλες λανθασμένες καί προκύπτουν εξαιτίας κακής κρίσης,γιατί έχω γνωρίσει κάποιους ανθρώπους που μου έδωσαν πολύ χρήσιμες συμβουλές.
   Η γραφή του βιβλίου είναι απλή καί μεστή. Ο λόγος κάθε φορά αλλάζει καί προσαρμόζεται στο ποιος/α μιλάει καί στο τι ακριβώς ειπώνεται εκείνη την στιγμή. Άλλες φορές είναι πιο αυστηρός,άλλες είναι πιο χιουμοριστικός καί άλλες οικείος καί καθημερινός. Ωριμάζει σταδιακά,με όμοιο τρόπο που ωριμάζουν καί οι ήρωες της ιστορίας μας. Συγκινήθηκα σε κάποια σημεία,σε άλλα γέλασα καί σε άλλα νευρίασα. Μου γεννήθηκαν ποικίλα συναισθήματα καί θεωρώ δεδομένη την ταύτιση μεγάλης μερίδας του αναγνωστικού κοινού με κάποιους από τους ήρωες. Εγώ κάπου εδώ να δηλώσω πως είμαι φαν της Τασίας!
  Η δράση,η περιπέτεια καί οι γρήγορες εναλλαγές καί ροή των γεγονότων καθιστούν το βιβλίο ευανάγνωστο καί καθόλου κουραστικό. Αν καί είχα υποψιαστεί το τέλος καί το που οδηγούσαν τα γεγονότα,αυτό δεν με ενόχλησε καθόλου,ούτε με απέτρεψε από το να διαβάσω το βιβλίο μέχρι τέλους. Αποδείχθηκε εντέλει μία αρκετά ευχάριστη έκπληξη.
  Επειδή το βιβλίο δεν έχει κυκλοφορήσει πολύ καιρό καί δεν θέλω να ''πλατιάσω'' μέσα στην κριτική μου,κάπου εδώ θα σας προτρέψω να το αναζητήσετε. Είτε είστε φαν της γραφής της κυρίας Μαντά,είτε δεν έχει τύχει να διαβάσετε κάποιο δικό της βιβλίο μέχρι σήμερα,δώστε του μία ευκαιρία.
                                                              Καλά σας αναγνώσματα!

                                                                        ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Γεννήθηκαν και οι τρεις την πρώτη του μηνός. Στα δέκα τους χρόνια συναντήθηκαν τυχαία μια νύχτα σ’ ένα αστυνομικό τμήμα κι έγιναν αχώριστοι από ιδιοτροπία της μοίρας. Ήταν πλέον Οι τρεις Άσοι. Πήραν δρόμους που τους έφεραν αντιμέτωπους και το μόνο τους μέλημα ήταν να διαφυλάξουν εκείνη την αλλόκοτη φιλία. Ένας ιερέας, ένας αστυνομικός κι ένας νονός της νύχτας… Τι πιθανότητες είχαν να συνεχίσουν την παράλληλη πορεία τους; Δοκιμάστηκαν σκληρά σε κάθε τους βήμα, αλλά άντεξαν. Μέχρι που μια Ντάμα ανακάτεψε ύπουλα την τράπουλα και έστησε το παιχνίδι.

Η μοίρα αποφάσισε να ρίξει ξανά τα χαρτιά όπως εκείνη ήθελε. Κράτησε στο μανίκι της κρυμμένους τρεις Άσους…

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ
  
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΣΟΙ  ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΣΟΙ Reviewed by Dominica on Ιουνίου 23, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.