Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Μαρία Ναουμίδου

 


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Σήμερα έχω την χαρά να φιλοξενώ στην στήλη των συνεντεύξεων την συγγραφέα κυρία Μαρία Ναουμίδου. Την ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο καί τις απαντήσεις της. Πρόσφατα κυκλοφόρησε,από τις εκδόσεις Ελκυστής,το μυθιστόρημά της με τίτλο ''ΨΙΘΥΡΟΙ ΕΡΑΣΤΩΝ''. Της εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να το προμηθευτείτε είτε από το επίσημο site του εκδοτικού,είτε από κάποιο βιβλιοπωλείο.


                                          Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΥΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΝΑΟΥΜΙΔΟΥ

                                               Πάμε να δούμε τι μοιράστηκε μαζί μας...

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Πώς μπήκε η συγγραφή στην ζωή σας;

M.N. Από μικρό παιδί έγραφα ποιηματάκια ή μικρά κειμενάκια, που τα κρατούσα για μένα. Η συγγραφή μπήκε στη ζωή μου με την έκδοση της διδακτορικής μου διατριβής ,μετά από προτροπή της επιβλέπουσας καθηγήτριάς μου κ. Αικατερίνης Παπανθίμου, η οποία προλόγισε και το πρώτο μου βιβλίο. Μετά ακολούθησαν ακόμη τρεις εκδόσεις επιστημονικών βιβλίων με διαφορετική θεματολογία. «Οι Ψίθυροι Εραστών» είναι το πρώτο μου Μυθιστόρημα και το 5ο μου βιβλίο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελκυστής το βιβλίο σας,με τίτλο ‘’Ψίθυροι εραστών. Να σας ευχηθώ να είναι καλοτάξιδο. Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια γι΄αυτό;

M.N. Το βιβλίο «Ψίθυροι Εραστών» αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Όλα ξεκίνησαν από το σχολείο  και την καθιερωμένη ημέρα στην εκπαίδευση ,που είναι αφιερωμένη στο ασφαλές διαδίκτυο. Τελικά ,θέλησα με τη συγγραφή αυτή να χτυπήσω το καμπανάκι της επικινδυνότητας στους μαθητές μου, αλλά και σε όλους όσους πλοηγούνται στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Πίσω από την ανωνυμία και την προστασία της τεχνολογίας ο καθένας μπορεί να παρουσιάσει τον εαυτό του, όπως θέλει και να αλιεύσει ανθρώπους ανυποψίαστους ,που μπορεί από μια εσωτερική ανάγκη ή από μοναξιά να μετατραπούν εύκολα σε θύματά του. Γι'αυτό και χρειάζεται παιδεία και γνώση, ώστε να προφυλαχθεί κανείς από απατεώνες κάθε είδους, που κυκλοφορούν ανενόχλητοι στα μέσα αυτά.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Ποιά η πηγή έμπνευσης της συγκριμένης ιστορίας; Την είχατε εξ αρχής ολοκληρωμένη στο νού σας,ή,την αφήσατε να σας οδηγήσει εκείνη;

M.N. Ο μύθος του Μιχαήλ και της Ελένης προέκυψε μετά από διάφορες ιστορίες που κατέγραψα από διηγήσεις μαθητών μου. Είναι ένα συνονθύλευμα μικρών ιστοριών που κατέληξε να γίνει μια αυτοτελής ιστορία.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Γιατί επιλέξατε τον τίτλο ‘’Ψίθυροι εραστών’’ για το βιβλίο σας; 

M.N. Στο βιβλίο υπάρχουν πολλές στιχομυθίες, οι οποίες σκόπιμα δημιουργήθηκαν, ειδικά στο πρώτο μέρος, για να γίνει κατανοητό στους αναγνώστες πόσο φυσιολογική μπορεί να φαίνεται μια απάτη. Οι πρωταγωνιστές γράφουν περισσότερο ανταλλάσσοντας γραπτά μηνύματα και ελάχιστα μιλούν ζωντανά, αυτή η γραπτή ομιλία μοιάζει με ψίθυρο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Τί θα επιθυμούσατε να λάβουν οι αναγνώστες από το βιβλίο σας;

M.N. Το πάθημα της Ελένης να τους γίνει μάθημα, ώστε να είναι περισσότερο προσεκτικοί και υποψιασμένοι. Στο διαδίκτυο δεν είναι όλα όπως φαίνονται.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Πού θα αφιερώνατε το βιβλίο σας;

M.N. Το έχω ήδη αφιερώσει στην καλύτερη φίλη μου, την Κλειώ , που ήταν πάντα δίπλα μου σε κάθε εγχείρημά μου. Το αφιερώνω όμως και σε κάθε γυναίκα ή άνδρα που κάνοντας Chat ενθουσιάζεται και βλέπει στο πρόσωπο του αγνώστου με τον οποίο επικοινωνεί τον ιδανικό έρωτα, που δεν έζησαν στη ζωή τους. Ας μην παρεκτρέπονται και ας είναι νοήμονες και προσεκτικοί. Όλα δεν είναι όπως φαίνονται, ούτε όλα που λέγονται είναι αλήθεια στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7:Τελικά,σε ποιό βαθμό έχουν αλλάξει οι σχέσεις μετά τον ερχομό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ζωή μας;

M.N. Δημιουργούν μια εικονική πραγματικότητα που έχει πολλές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητάς μας. Όλα δεν είναι αρνητικά, βέβαια, και η συνετή χρήση  είναι επωφελής, αλλά η πολλή εικόνα νεκρώνει τη σκέψη και τη φαντασία και δημιουργεί ρήγματα στην κοινωνικότητά μας. Οι άνθρωποι απομονώνονται και κλείνονται στον εαυτό τους. Είναι λυπηρό να βλέπεις παρέες φίλων ή ακόμη και οικογένειες σε κάποιο τραπέζι καφετέριας ή εστιατορίου να μη συζητούν μεταξύ τους, αλλά ο καθένας να είναι απομονωμένος και αποχαυνωμένος μπροστά στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου ή του tablet. Είναι μαζί ως σώματα αλλά χωριστά ως ψυχές και πνεύματα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας; Αν ναι,μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια; 

M.N. Γράφω παράλληλα πέντε βιβλία. Τα τρία είναι Μυθιστορήματα και τα δύο Φιλολογικού περιεχομένου. Το μόνο που θέλω να μοιραστώ αυτή τη στιγμή μαζί σας είναι ότι τα Μυθιστορήματα που γράφω δεν έχουν καμία σχέση με τη θεματολογία των «Ψιθύρων Εραστών». Ό,τι ήταν να πω για το διαδίκτυο και του κινδύνους που ενέχονται σε αυτό, το είπα. Δε θα ασχοληθώ άλλο.

EΡΩΤΗΣΗ 9: Σαν αναγνώστρια, τί είδους βιβλία προτιμάτε να διαβάζετε;

M.N. Επιστημονικά κυρίως, λόγω της αναγκαιότητας στην εργασία μου. Τα καλοκαίρια όμως προτιμώ τα Μυθιστορήματα για λίγη χαλάρωση και λιγότερο προβληματισμό.

ΕΡΩΤΗΣΗ 10: Αγαπημένο βιβλίο καί συγγραφέας;

M.N. Πάρα πολλούς συγγραφείς και νέους και κλασικούς τους λάτρεψα για τα βιβλία τους. Αφού όμως θα πρέπει να αναφέρω ένα βιβλίο, εντύπωση μου έκανε το βιβλίο της Γιουγκ Τσαγκ : «Οι αγριόκυκνοι». Ίσως γιατί είχε να κάνει με την Κίνα, μια χώρα μακρινή και άγνωστη σε μια ιστορική εποχή πριν τον Μάο, την εποχή του Μάο και μετά από αυτόν.

ΕΡΩΤΗΣΗ 11: Τέλος,τί θα λέγατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την συγγραφή;

M.N. Η συγγραφή δεν είναι επάγγελμα, είναι χόμπι και όταν αποφασίσεις να εκδώσεις αυτά που γράφεις, καθίσταται και λειτούργημα. Δεν επιλέγεις να γίνεις συγγραφέας, η ίδια η ζωή σε οδηγεί.
     
                               Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας καί τις απαντήσεις σας.

                                 Με εκτίμηση,Κυριακή Γανίτη από το blog Dominica Amat

                                       Διαβάστε εδώ την κριτική μου για το βιβλίο:

                           https://dominicamat.blogspot.com/2020/08/blog-post_8.html

Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Μαρία Ναουμίδου Συνέντευξη με την συγγραφέα κυρία Μαρία Ναουμίδου Reviewed by Dominica on Αυγούστου 15, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.