Οκτώ ήχοι για τη Μαργαρίτα


Γράφει η Κυριακή Γανίτη(Dominica Amat)

   Η επέτειος των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης,πέρα από το γεγονός πως ήρθε να τονώσει το εθνικό συναίσθημα,φρόνημα καί την περηφάνεια,υπήρξε καί μία καλή αφορμή για να βγουν στην επιφάνεια ιστορικά γεγονότα μαζί με πρόσωπα που δεν ήταν τόσο ευρέως γνωστά στον κόσμο καί να αποκτήσουν την υστεροφημία που τους αξίζει. Προσωπικά βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα ανάλογα έργα γιατί μαθαίνω όλο καί περισσότερα πράγματα. Με βοηθά να κατανοήσω άλλα τόσα,αλλά κυρίως να παραμένω ευγνώμων για όσα έχω σήμερα ως δεδομένα καί εκείνοι οι άνθρωποι δεν δίστασαν να θυσιάσουν τις ζωές τους για να τα απολαμβάνουμε ελεύθεροι/ες όλοι/ες εμείς. Έτσι καί η πολυγραφότατη συγγραφέας Αναστασία Ευσταθίου μέσα από το νέο της ιστορικό μυθιστόρημα,με τίτλο ''Οκτώ ήχοι για τη Μαργαρίτα",που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κάκτος αποδίδει έναν φόρο τιμής στην τελευταία σύντροφο του αείμνηστου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη,την Μαργαρίτα. Μία γυναίκα που για να είμαι ειλικρινής μέχρι πρόσφατα,δεν γνώριζα την ύπαρξή της καί την ιστορία της. Πάντα,όμως,θα υπάρχει χρόνος για να ειπωθούν. 
    Πιάνοντας,λοιπόν,το βιβλίο στα χέρια μου,θα ήταν αδύνατον το να μην σταθώ στα χρήσιμα καί καίρια στοιχεία που μας δίνονται από την εικόνα του εξωφύλλου. Φυσικά καί το βλέμμα μας τραβά η φωτογραφία του σπουδαίου ήρωα της επανάστασης,τα χέρια της γυναίκας που με ευλάβεια ακουμπούν πάνω στο βιβλίο με τα απομνημονεύματά της που σχετίζονται με την ζωή της καί το μεγαλύτερο μέρος αυτής βρισκόμενης στο πλάι αυτού του ένδοξου άνδρα,μα κι έπειτα από τον χαμό του. Καθ'όλου,βέβαια,δεν είναι η εσκεμμένη ''συγκάλυψη'' του προσώπου της κύριας πρωταγωνίστριας. Όχι γιατί υπήρξε καλόγρια,ή,μία γυναίκα ανύπανδρη,μα επειδή όλες οι γυναίκες που η μοίρα τις προόριζε για συντρόφους,συζύγους,μάνες,κόρες,νύφες κλπ. αυτών των σημαντικών ανδρών έμελλε να παραμείνουν στη σκιά τους. Ένα βήμα πίσω τους,χωρίς να μειώνεται η αξία τους. Βλέπετε,ήταν τόσο μεγάλο το φως που εκείνοι εξέπεμπαν που άθελά τους επισκίαζαν τα πάντα γύρω τους.
   "Οκτώ ήχοι για τη Μαργαρίτα",όπως προείπα ο τίτλος του βιβλίου καί πολύ εύστοχα η συγγραφέας τον εμπνέεται καί στηρίζει καί την υπόθεση,-όπως καί η ίδια θα πει στον πρόλογο της-,στα οκτώ μέρη του εκκλησιαστικού βιβλίου της Οκτωήχου. Ένα βιβλίο που σημάδεψε καί συνόδεψε την κεντρική μας ηρωϊδα την Μαργαρίτα από την στιγμή που την άφησαν στο μοναστήρι έως καί το τέλος της ζωής της. Η συγγραφέας μέσα από το παρόν έργο δεν μας παρουσιάζει ένα ακόμη ρομάντζο που να βασίζεται στην σχέση έρωτα ανάμεσα στην Μαργαρίτα καί τον Γέρο του Μοριά. Είναι πολλά παραπάνω. Είναι μία ιστορία βαθειάς αγάπης,κατανόησης,προσφοράς,πίστης καί αφοσίωσης. 
   "Η ζωή της Μαργαρίτας Βελισσαροπούλου θα ήταν ενδιαφέρουσα και μόνο από το γεγονός πως η «Μαριγώ» γεννήθηκε λίγα χρόνια πριν από την Επανάσταση του ’21 και βίωσε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την ανασύσταση του ελληνικού έθνους. Όμως αυτό που κάνει τους Οκτώ Ήχους για τη Μαργαρίτα ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα είναι η γνωριμία και η καθοριστική σχέση της Μαριγώς με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Η Μαριγώ Βελισσαροπούλου γεννήθηκε στη Νωνάκριδα, έζησε κοντά στον Γέρο του Μοριά τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του, συμμετείχε στους αγώνες του, τον στήριξε στον εμφύλιο, μοιράστηκε την αγωνία και την πίκρα του στην περιβόητη δίκη και στη μετέπειτα φυλάκισή του και έκανε μαζί του ένα παιδί. Βασιζόμενη σε τεκμηριωμένα ιστορικά γεγονότα, η Αναστασία Ευσταθίου μάς ταξιδεύει στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, στην ελληνική ύπαιθρο των αρματολών, στην Ύδρα της εξορίας, στο Ναύπλιο του Καποδίστρια και στην Αθήνα του Όθωνα και των πολιτικών δολοπλοκιών. Ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα που αποκαλύπτει μια λιγότερο γνωστή όψη της ζωής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη." (Περίληψη οπισθοφύλλου)
   Με ''όπλο'' στην φαρέτρα της την ενδελεχή κι εμπεριστατωμένη ιστορική έρευνα,η συγγραφέας αποτυπώνει ένα πλούσιο βιβλίο από άποψης συναισθημάτων,γλαφυρών περιγραφών,σημαντικών γεγονότων καί μαχών που τα αποτελέσματά τους καθόρισαν άρδην την πορεία του αγώνα,αλλά καί την μετέπειτα πορεία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Ιστορικά γεγονότα,σημαντικά πρόσωπα που διετέλεσαν αξιόλογο ρόλο στην επανάσταση,ίντριγκες,δολοπλοκίες,πάθη,λάθη,αστοχίες,εσωτερικές διαμάχες,ξένα συμφέροντα μα καί η απαραίτητη δόση μυθοπλασίας είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία του βιβλίου. Ναι,άκρως ενδιαφέροντα όλα αυτά,μα θα μου επιτρέψετε να σταθώ στον τρόπο που η πρωταγωνίστριά μας έβλεπε τον Κολοκοτρώνη. Το πόσο τον είχε εξιδανικεύσει κι όχι άδικα. Μας επιτρέπει χάρη στην πρωτοπρόσωπη αφήγηση της να τον δούμε μέσα από τα μάτια καί την σκέψη της,να γνωρίσουμε μία άγνωστη για τους/τις περισσότερους/ες πλευρά του,να αισθανθούμε όσα ένιωσε καί βίωσε καί κυρίως να γίνουμε κι εμείς κομμάτι της ιστορίας.
   Εν κατακλείδι,έχουμε να κάνουμε με ένα καλογραμμένο κι ουσιαστικό βιβλίο που μας δίνει άλλη μία εκδοχή του τότε καί μας παρασύρει μέσα στις σελίδες του με αβίαστο τρόπο καί μας οδηγεί στο φινάλε γεμάτους/ες από σκέψεις,εικόνες καί συναισθήματα μα καί μεγάλη ευγνωμοσύνη. Ένα βιβλίο που αξίζει να αναζητήσετε κι εσείς.
Καλή ανάγνωση! 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΚΤΟΣ





Οκτώ ήχοι για τη Μαργαρίτα Οκτώ ήχοι για τη Μαργαρίτα Reviewed by Dominica on Μαΐου 11, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εικόνες θέματος από sndr. Από το Blogger.